Deze website maakt gebruik van cookies


Wat is een pelletkachel?

Op deze pagina kun je verschillende informatie over pelletkachels vinden, over hoe deze werkt en wat het nou precies is. Een pelletkachel is een elektronische kachel die automatisch gestuurd word. Als brandstof worden er pellets gebruikt, dit zijn samengeperste stukken afvalhout. Door de goede manier waarop de pelletkachel stookt word de woning of ruimte goed verwarmd, de kachels hebben ook een hoog rendement en zijn heel erg milieuvriendelijk. Waar komt het woord pelletkachel nou eigenlijk vandaan ? Het woord 'pellet' in pelletkachel staat voor de brandstof dat gebruikt word om te stoken. Het woord pellet is ook nog eens een ander woord voor 'korrel' dus als je over een pelletkachel praat, heb je het eigenlijk over een houtkorrel-kachel.


pellets

Brandstof voor de pelletkachel

De brandstof die je nodig hebt voor een pelletkachel zijn pellets, dit zijn kleine stukjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst. Pellets worden gemaakt van afvalhout, resthout en zaagsel uit de houtindustrie. Voor deze pellets worden geen bomen speciaal voor gekapt, er word wel hout gebruikt van bomen die gekapt worden voor het uitdunnen van het bos, er worden ook geen toevoegingen gebruikt bij het maken van de pellets. Er zijn veel voordelen aan pellets, ze hebben een laag vochtgehalte, slechts 0,5% veranderd in as. Pelletkachels zijn erg modern maar lijken erg op een houtkachel. De buitenkant van de kachels zijn bijna hetzelfde, zo kun je bij beide kachels de vlam door het ruitje zien. Aan de binnenkant is de kachel toch wel heel wat anders, in de pelletkachel zit een computer moederbord, deze regelt en controleert de gehele kachel. In de kachel zit een voorraad bak waarin je de pellets kan opslaan voor het stoken, hier doe je dus de pellets in en de kachel bepaald hoeveel pellets hij nodig heeft om de ruimte op gewenste temperatuur te krijgen.


Hoe werkt een pelletkachel?

Het ontsteken van een pelletkachel gaat automatisch via een ontstekingspatroon door de kachel aan te zetten. Je kan via een afstandsbediening of een display je gewenste temperatuur instellen, de pelletkachel bepaald hoeveel pellets hij hiervoor nodig heeft en brengt de kachel op temperatuur en zorgt ervoor dat deze behouden wordt. Je kan de pelletkachel vullen door de pellets in een voorraadbak te doen, in deze voorraadbak kunnen ongeveer 15kg pellets. Met 15kg pellets kun je één tot vijf dagen stoken, dit is afhankelijk van de gewenste temperatuur, de buitentemperatuur en de woning. Pellets zijn niet duur, een zakje pellets van 15kg kost zo'n 4 á 5 euro. Als je van plan bent om groter in te kopen, kosten de pellets een stuk minder. Voor een groot gedeelte word de lucht door een ventilator de kamer ingeblazen, er wordt ook een gedeelte wordt ook in stralingswarmte omgezet, dit is om er voor te zorgen dat de kachel niet gloeiend heet wordt. Dit is zodat de doorsnede van het rookkanaal smal kan blijven, zo hoef je geen afvoerpijp tot boven je huis te hebben zoals je bij een gewone houtkachel wel hebt. Meestal hebben pelletkachels een afvoerkanaal van 2 meter, dit is genoeg om ze perfect te laten werken. Een pelletkachel stinkt ook niet, dit komt door de zeer schone verbranding, vandaar mag het afvoerkanaal ook korter zijn.Pelletkachel plaatsen

Er blijft bijna geen as liggen in de pelletkachel, er blijft slechts 0,5% liggen en deze hoef je maar eens in de week of eens in de twee weken geleegd te worden. Dit kan gemakkelijk schoongemaakt worden met aszuiger. Een pelletkachel heeft een hoog rendement van ongeveer 90%. om precies te zijn, verschilt het van een laag rendement van 80% tot een 95% met hoog rendement. Dit komt omdat een pelletkachel geen schoorsteen nodig heeft die tot boven het dak komt, zo kan de pelletkachel in de meeste huizen geplaatst worden. Het enige wat je wel nodig hebt in je huis is een plek waar je een gat van 80mm in de muur kan maken. Het zou ideaal zijn als de pelletkachel zo dicht mogelijk bij het gat geplaatst kan worden, maar het zou geen probleem moeten zijn als er een stuk horizontale afvoer geplaatst moet worden, tenzij dit niet te lang word.