Deze website maakt gebruik van cookies

Subsidie pelletkachel

Een pelletkachel is een kachel die gestookt wordt op pellets, dit zijn kleine houtstaafjes die onder hoge druk zijn samengeperst. Het hout dat gebruikt wordt om de pellets te maken is afvalhout, dit is dus geen hout waar bomen voor gekapt worden, alleen bomen die gekapt zijn voor het uitdunnen van bossen. Deze pellets zijn goedkoop en je kan er lang mee doen. Pellets hebben ook nog eens een laag vochtgehalte, slecht 0,5% van de pellets veranderd in as. De pelletkachel kun je vergelijken met de houtkachel, de pelletkachel heeft een veel beter gebruiksgemak. Een pelletkachel werkt bijna helemaal automatisch, het enige wat je moet doen is de temperatuur instellen en zo nu en dan de pellets bijvullen en zo nodig het as weghalen.

Subsidie pelletkachel subsidie-palletkachel

Welke pelletkachels krijg je subsidie voor?

Je komt pas in aanmerking met subsidie voor je pelletkachel als deze:

 • Automatisch op pellets stookt.
 • Een gesloten voorkant heeft (bijvoorbeeld een glazen deur waardoor je het vuur kan zien).
 • Bestemd is voor het produceren van warmte.
 • Voldoet aan de norm EN 14785
 • Een vermogen heeft van 5kW tot en met 500Kw heeft.
 • Voldoet aan de technische eisen.

Subsidie bedrag

Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om flink wat subsidie te krijgen bij het aanschaffen van een pelletkachel. Een pelletkachel kan fors besparen op je energierekening, doordat je er nu een subsidie voor kan krijgen is de terugverdientijd een heel stuk korter geworden. De regeling ISDE oftewel Investeringssubsidie Duurzame Energie is zowel voor de ondernemer en de particulier. De overheid is van plan om in de komende jaren het gebruik van duurzame energie te gaan ondersteunen, zodat er mensen minder gas gaan gebruiken. Zo kan de CO2 uitstoten minder worden en kan er op energiekosten worden bespaard. Door deze subsidie te geven aan de mensen hoopt de regering dat ze zo de mensen een duwtje in de goede richting geven. De ISDE regeling is voortgekomen uit het energieakkoord van een aantal jaren geleden.

De voordelen tegenover de centrale verwarming

 • Je bespaard veel geld, na aanschaf van de kachel heb je dit geld binnen een paar jaar alweer terugverdiend. Het duurt gemiddeld drie jaar om het bedrag terug te verdienen, hierna ga je heel wat geld besparen op de ketel.
 • Een pelletkachel is gezellig, zo kan je met de familie om de kachel zitten. De kachel gebruikt zeer weinig stroom, een pelletkachel verbruikt minder elektriciteit dan een cv ketel.
 • Je stoot CO2-neutraal uit als je met een pelletkachel stookt, je stoot ook nog eens ongeveer 8 tot 9 keer minder CO2 uit als dat je met een centrale verwarming zou doen.

De voordelen tegenover hout stoken

 • Je hoeft geen zwaar werk te doen zoals het hout verplaatsen, het op te slaan, het hout hakken. De pellets die gebruikt worden voor de pelletkachels zijn ook nog eens veiliger.
 • De warmte van een houtkachel gaat via de kachelpijp naar buiten, bij een pelletkachel is dit niet het geval. Door de dubbelwandige geïsoleerde pijpen blijft de warme lucht binnenhuis.
 • De pelletkachel is zo goed als automatisch te besturen, je hoeft zo alleen maar de temperatuur in te stellen, pellets bijvullen en eens in de zoveel tijd het as weggooien.