Deze website maakt gebruik van cookies

Speksteenkachel

Speksteenkachels in zijn in Nederland nog niet zo heel erg populair, maar in de landen zoals Noorwegen weer wel, in de wintertijden in deze landen kan het zo koud worden als min 40 graden Celsius. In deze landen zijn ze dus ook een stuk verder met de verwarmingsbronnen ontwikkelen. De speksteenkachel is in de Scandinavische landen erg populair en is een goede oplossing voor de kou in deze landen. Zou een speksteenkachel goed genoeg zijn voor op de Nederlandse markt? De vraag is ook nog eens of deze kachel wel voordelen heeft voor je huis. Er zitten zeker wat voor en nadelen aan de kachel.


speksteenkachel

Wat is speksteen

Twee miljard jaar geleden kreeg speksteen ontstaan in de aardkorst. Deze zachtgrijze steen met een zacht oppervlakte werd gevormd onder een hele hoge temperatuur en een gigantische druk. Speksteen is gemakkelijk te hervormen, dit komt omdat het een zachte natuursteen is die een handige eigenschap heeft wat in een korte tijd heel veel warmte kan op nemen. Deze warmte kan weer worden verdeelt over de ruimte waar deze kachel staat. Speksteen is dus een steen uit d natuur die je met vrij weinig energie kan bewerken. Tijdens het verwerken van speksteen komen er geen schadelijke stoffen gebruikt en deze komen ook niet in de lucht. Het warmtecapaciteit van speksteen is hoger dan normale steen en de warmtegeleiding is ook nog eens 10 keer sneller. Speksteen verzameld warmte op korte periode en laat deze warmte in de loop van de dag los. het kan zomaar eens een halve dag duren voordat deze speksteen weer is afgekoeld. Het mooie voordeel hiervan is natuurlijk dat je maar weinig hoeft te stoken en er de hele dag warmte voor terug krijgt!Stralingswarmte verhoogt

Droge lucht in huis is niet en is erg oncomfortabel omdat onze slijmvliezen hierdoor uitdrogen. Deze droge lucht word veroorzaakt door convectiewarmte bij gaskachels en radiatoren. Dit is veel minder bij speksteenkachels, de stralingswarmte die wordt afgegeven kan voor een prettige leefomgeving zorgen. Deze warmte blijft een heel etmaal het zelfde. De wand en luchttemperatuur blijft hetzelfde in de ruimte. De muren werken als een warmtebuffer en deze worden door de warmtebestraling van de kachel opgewarmd. Bij speksteenkachels wordt er minder luchtcirculatie gegeven dan bij gaskachels en radiatoren. Doordat de warmte gelijk blijft is er ook nog minder beweging in de stoffen en voelt een wat lagere temperatuur meestal wat prettiger aan bij de mens. De mensen die een speksteenkachel hebben, hebben dan in hun huis ook wel een wat lagere temperatuur. Deze temperaturen voelen prettig aan en het word niet benauwd in huis en er is genoeg warmte in de ruimte. De straling van de speksteenkachel zorgen er namelijk voor dat de warmte direct op het lichaam komt. Van binnen word je lichaam ook verwarmd, wat ook nog eens goed is voor je spieren en gewrichten. Er ontstaat een goed 'leefklimaat' in je huis. Er moet nog wel een kanttekening gemaakt worden, dat een groter warmteverlies via de muren heeft en enkel de lucht verwarmd. Warme lucht kan gemakkelijk ontsnappen via ramen en kleine kiertjes.